Skolerne i BUJINKAN

Ni forskellige bujutsu ryû (skoler for kampkunst) er samlet i Bujinkan Dôjô. I det følgende er de beskrevet hver for sig - med historie, særlige bidrag, etc.:Osaka castle

 

Togakure Ryû Ninjutsu

Grundlagt i 1181 af Togakure Daisuke. Det er den anden ældste ryû i Bujinkan, og det er den, de fleste af vores grundlæggende ninjutsu teknikker stammer fra. Det er også denne skole, der har bidraget med våbnene/ redskaberne shukô og ashikô. De var én af Togakure Ryû's Sanpô Hiden (den hemmelige læres tre metoder), som bestod af: 1.) Senban Shuriken (kastestjerner); 2.) Shukô & Ashikô (jernkløer til hænder og fødder); 3.) Shinodake (snorkelrør). Togakure Ryû Ninjutsu er en skole, der kommer fra Iga Ryû Ninjutsu, og den er samtidigt én af Iga Ryû's ældste.

 

Kumogakure Ryû Ninjutsu

Grundlagt i 1532 af Iga Heinaizaemon no jo Ienaga, som var sôke i Iga Ryû Ninjutsu. Skolens teknikker ses ikke i basistræningen, og hører til i den mest advancerede del af Bujinkan.  Kumogakure Ryû taijutsu er meget lig med Togakure Ryûs, og sætningen "Shikin Haramitsu Daikômyô" fra Bujinkans kotodama (’ordets ånd’) kommer angiveligt fra Kumogakure Ryû Ninjutsu.

 

Gyokushin Ryû Ninjutsu

Grundlagt et sted i 1500 tallet af Sasaki Goemon Teruyoshi, og som de to førnævnte ninjutsuskoler har denne også oprindelse i Iga Ryû. Hører som Kumogakure Ryû til i den mest advancerede del af Bujinkan.  Det siges, at Gyokushin Ryû lagde meget vægt på infiltration og spionage, og det er dermed ikke så sært, at dens teknikker ikke uden videre gives til hvem som helst. Mere almindeligt kendt er dog, at en af skolens specialiteter er sutemi nage (offerkast), og Gyokushin shinobi var specielt dygtige til at bruge nage nawa (kastereb).

 

Gyokko Ryû Kosshijutsu

Grundlagt i 1156 af Tozawa Hakûnsai (selvom skolen egentligt begyndte allerede inden år 1000). Det menes, at Gyokko Ryûs teknikker oprindeligt blev opfundet af en kvinde ved det Kinesiske Kejserlige Hof, hvilket kan forklare, hvorfor Gyokko Ryû Kosshijutsu-teknikker (angreb på nerver, muskler og led), er utroligt effektive også for små og ikke særligt fysisk stærke personer. Teknikkerne blev bragt til Japan af Cho Gyokko engang mellem år 618 og 907, og det blev så gjort til en egentlig ryû i 1156 af Tozawa Hakûnsai. Gyokko Ryû, der kendes som en Kosshijutsu skole, er egentlig også officielt kendt i Bujinkan som en ninja-taijutsu skole, da den faldt i Iga ninja'ernes hænder meget tidligt. Dens yderst effektive, fundamentale taijutsu (ubevæbnede) teknikker var med til at skabe taijutsu-fundamentet i flere forskellige ninjutsu ryû. Så man kan sige, at Gyokko Ryû er en shinobi kosshijutsu skole. Flere af Bujinkans grundlæggende teknikker kommer herfra, bl.a. Kihon Happô Kata og Sanshin no Kata.

 

Kotô Ryû Koppôjutsu

Grundlagt omkring 1542 af Sakagami Taro Kunishige. Man ved ikke rigtigt, hvordan Kotô Ryû oprindeligt blev til, men man ved, at det var Sakagami Taro Kunishige, der lavede en egentlig ryû af teknikkerne. Da Sakagami samtidigt var sôke i Gyokko Ryû Kosshijutsu, endte det med, at Kotô Ryû og Gyokko Ryû altid fulgtes ad, helt frem til i dag. De to skoler supplerer hinanden, idet Gyokko Ryû er kosshijutsu (angreb på nerver, muskler og led) og Kotô Ryû er koppôjutsu (angreb på knogler) – skolerne dækker hvert sit aspekt i en kampsituation. Kotô Ryû Koppôjutsu faldt også i Iga ninja'ernes hænder, hvilket ikke er svært at se, da der er adskillige ninjutsu-elementer i den - som f.eks. brug af metsubushi (blændpulver), samt Kotô Ryû waza, der indeholder shuriken jutsu (kunsten at bruge kasteklinger). Desuden noget specifikt ninpô mikkyô (ninpôs hemmelige lære), der hedder Sanpô Gasshô, som man også finder i Gyokko Ryû (hvilket igen viser skolernes tilknytning til hinanden).

 

 

Gikan Ryû Koppôjutsu

Grundlagt i 1558 af Uryu Hangan Gikanbo. Det siges, at grundlæggerens slag var så kraftfuldt, at han en gang slog en sværdklinge over i to! Gikan Ryû Koppôjutsu (knogleangreb) indeholder mange specielle slag, spark og kast, og skolens benarbejde bruges i vidt omfang i Bujinkan. Skolens makimono (skriftruller) indeholder kun de forskellige navne på teknikkerne, og ikke egentlige beskrivelser af dem (som det ellers er almindeligt i andre Bujinkan ryû’s densho). Dette skyldes, at teknikkerne blev overleveret direkte fra lærer til elev, for at undgå at skolens hemmeligheder faldt i andres hænder, hvis rullerne skulle blive stjålet. Gikan Ryû er endnu en koppôjutsu skole, der fandtes i Iga.

 

Shinden Fudô Ryû Dakentaijutsu

Grundlagt i slutningen af 1100 tallet af Izumo Kanja Yoshiteru. Historien om Shinden Fudô Ryû er lidt svær at finde rundt i. Det siges, at skolen egentlig blev dannet af Genpachiro Tameyoshi (muligvis den samme som Minamoto Hachiro Tameyoshi, skolens tredje sôke) i midten af 1200 tallet, baseret på Izumo Kanja Yoshiteru’s kosshijutsu (nerve-, muskel og ledangreb). Det er en skole, der kan deles op i to halvdele: Dakentaijutsu (slag og spark) og Jûtaijutsu (kast, holdegreb) - derfor omtales skolen til tider også som Shinden Fudô Ryû Jûtaijutsu. Skolens jûtaijutsu-segment indeholder fem kamae, mens der ikke er nogen i dakentaijutsu-segmentet. Skolen har et hemmeligt maksime, i form af ”Naturens Princip”. 

 

Takagi Yôshin Ryû Jûtaijutsu

Grundlagt omkring starten af 1600 tallet af Takagi Oriuemon Shigenobu. Denne ryû startede egentlig med en bjerg-præst ved navn Unryu, som var en ekspert i shuriken jutsu (kasteklinger), bô jutsu (6-fod stav), sô jutsu (spyd) og taijutsu (ubevæbnet) fra ”Amatsu Tatara Rinpô Hiden Makimono”. Herpå lagde Ito Sukesada senere kenpô (sværdteknikker), teknikker med hanbô (3-fod stav) og teknikker med kodachi (forgænger til det moderne katana) som supplement til Izumo’s teknikker. Siden blev alt dette givet videre til Takagi Oriuemon Shigenobu, der gjorde det til en selvstændig ryû. En af skolens specialiteter i jûtaijutsu er det at kaste modstanderen, så vedkommende ikke kan lave ukemi (faldteknik) på teknikken (f.eks. ved at kaste ham direkte ned på hovedet). Derudover fokuseres der på at bruge modstanderens vægt og momentum imod ham selv. I Takagi Yôshin Ryû siger man: ”Se på øjnene og brug hurtighed”.

 

Kukishinden Ryû Happô Hikenjutsu

Grundlagt i slutningen af 1100 tallet af Izumo Kanja Yoshiteru. Historien bag denne ryû er meget lang og kompliceret, så lad os nøjes med at sige, at grundlæggeren, Izumo Kanja Yoshiteru, er den samme som grundlagde Shinden Fudô Ryû Dakentaijutsu. Kukishinden Ryû’s teknikker har det kendetegn, at alt hovedsageligt foregår i Yoroi (japansk rustning). Under almindelig træning bør man derfor huske på, at modstanderen - og én selv - egentligt er iført rustning, hvilket medfører særlige angrebspunkter og visse begrænsninger i bevægelses-friheden. Såfremt træningen foregår i rustning, giver dette naturligvis sig selv. Mange af Bujinkans fundamentale sværd-teknikker, samt basis-teknikker med bô (6-fod stav), kommer fra denne skole.